Co jíst při užívání antibiotik?

  • 03.04.2024

Antibiotika jsou v léčbě infekčních onemocnění využívána necelých sto let. Bohužel i za tuto relativně krátkou dobu se v důsledku jejich nesprávného užívání můžeme setkat s tzv. antibiotickou rezistencí. Na účinek antibiotik má vliv nejen mnohdy zbytečné užívání, ale také nesprávný jídelníček. Důležité je proto vědět, jaké potraviny společně s antibiotiky konzumovat.

 

Kdy jsou vhodná antibiotika?

Ačkoliv se mnozí při prvních známkách nachlazení vydávají k lékaři pro recept na antibiotika, běžná nachlazení včetně chřipky nejsou diagnózy, které by antibiotika dokázala vyléčit. Antibiotika jsou v případě virových onemocnění zbytečná. Nenaléhejte na lékaře v případě, že Vám nechce předepsat antibiotickou léčbu na chřipku či nachlazení. Nejen časté, a mnohdy zcela zbytečné, ale i nesprávné užívání antibiotik je příčinou stále diskutovanější antibiotické rezistence vedoucí ke ztrátě schopnosti antibiotik účinně působit proti bakteriálním infekcím.

 

Jak správně užívat antibiotika?

Pokud vám lékař předepsal antibiotika, řiďte se vždy radami lékaře, lékárníka a informacemi v příbalovém letáku. Vyvarujte se užívání antibiotik na základě vlastní diagnózy. Užívejte antibiotika pouze na základě doporučení ošetřujícího lékaře, protože jen ta budou cílena přímo na původce infekce, Ošetřující lékař může přímo v ordinaci provést test CRP, který odhalí, zda se jedná o bakteriální, či virové onemocnění. Na účinnost antibiotik má zásadní vliv přesné dodržování léčby jako je správné dávkování a dodržení délky léčby.

 

Co jíst při užívání antibiotik?

Jídelníček při užívání antibiotik závisí na typu látky obsažené v konkrétním antibiotiku, proto vždy pečlivě čtěte příbalovou informaci nebo se poraďte s lékárníkem. Zapomenout byste během užívání antibiotik neměli na kvalitní probiotika, která podpoří rovnováhu střevní mikrobioty během a po užívání antibiotik. Antibiotika totiž ničí nejen škodlivé bakterie, ale bohužel i ty prospěšné, důležité pro naše zdraví. Proto se během a alespoň ještě týden po užívání antibiotik doporučuje doplňovat probiotika a probiotika pro péči o rovnováhu střevní mikrobioty.

  • Probiotika

Probiotika jsou živé mikroorganismy, které, jsou-li podávány v adekvátním množství, přispívají ke zlepšení zdravotního stavu hostitele (definice FAO/WHO, 2002). Vzhledem k tomu, že až 70 % imunitních buněk sídlí ve střevech, jsou probiotika vhodnou součástí jídelníčku nejen v době užívání antibiotik, ale během celého roku.

  • Prebiotika

Prebiotika jsou selektivně fermentované ingredience umožňující změny ve složení či aktivitě střevní mikrobioty, což má příznivý vliv na hostitelovo prospívání a zdravotní stav (definice Gibson, 2004). Prebiotika obsahuje zelenina (cibule, česnek, chřest, brambory i se slupkou, artyčok, červená řepa aj.), ovoce (jablka, banány, hrušky, jahody, maliny aj.), luštěniny (cizrna, čočka, fazole, hrách aj.), ale také hořká čokoláda s vysokým obsahem kakaa (70-95 %).

  • Fermentované potraviny

Vhodné jsou také fermentované potraviny, které jsou přirozeným zdrojem probiotik, jako kvašená zelenina (kysané zelí, kimchi, kvašené okurky aj.), kysané mléčné výrobky (kefíry, jogurty, zákysy, acidofilní mléka, zrající sýry aj.), fermentované luštěniny (např. sojová omáčka, miso, tempeh) a fermentované obiloviny např. v podobě kváskového pečiva.

 

 

Jak se dostat po užívání antibiotik opět do formy?

Nejen po antibiotické léčbě, ale během celého roku je důležité myslet na podporu imunity a celkového zdraví. Do jídelníčku je proto vhodné zařadit potraviny s vysokým množstvím vitaminu C, který přispívá k normální funkci imunitního systému a ke snížení míry únavy. Na jaře mohou mnozí trpět nedostatkem vitaminu D, jehož přirozeným zdrojem je sluneční záření. Deficit vitaminu D se může projevovat právě zvýšenou náchylnosti k řadě onemocnění, z nichž právě ta respirační jsou pro dubnové počasí typická. V souvislosti s imunitou je nutné zmínit zinek, který přispívá nejen k normální funkci imunitního systému, ale také např. k udržení normálního stavu vlasů, nehtů, pokožky a kostí, pomáhá zachovat plodnost, mužský reprodukční systém a normální hladinu testosteronu v krvi, přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem způsobeným volnými radikály a je důležitý pro zdravý zrak a kognitivní funkce. Jak doplnit vitamin C, vitamin D a zinek? Pokuste se, aby ve Vašem jídelníčku byly potraviny, které uvedené látky obsahují. Vitamin C najdete v čerstvém ovoci a zelenině (papriky, brokolice, citrusové plody, rakytník, šípek aj.). Zdrojem vitaminu D jsou tučné mořské ryby (např. losos a makrela), vaječný žloutek a houby, které byly vystaveny účinkům UVB záření, což jsou ty rostoucí ve volné přírodě. Nejlepším zdrojem vitaminu D je ale sluneční záření. Zinek ve vysokém množství obsahuje např. červené, kuřecí a vepřové maso, obiloviny, luštěniny, semena a loupaná rýže. Neobsahuje-li Váš jídelníček uvedené potraviny, můžete využít kvalitní doplňky stravy, které vitamin C, vitamin D a zinek obsahují. Pokud byste rádi doplnili tyto látky prostřednictvím pouze jedné tablety, je tu doplněk stravy Cetebe IMMUNITY Forte, obsahující vitamin C s postupným uvolňováním, vitamin D a zinek pro podporu Vaší imunity.

 

Cetebe, účinné trio pro Váš imunitní systém! 

  • Kapsle obsahují komplex 3 látek, vitamin C s postupným uvolňováním, vitamin D a zinek, které přispívají k normální funkci imunitního systému. 
  • Postupné uvolňování vitaminu C pomocí TECHNOLOGIE ČASOVÝCH PERLIČEK.
  • Účinná forma vitaminu D3 a zinek.
  • Cetebe® IMMUNITY Forte je vhodný pro dospělé a děti od 12 let.  

 

Cetebe® IMMUNITY Forte je doplněk stravy. Doplněk stravy není určen jako náhrada pestré a vyvážené stravy.

Jak hodnotí produkty Cetebe® IMMUNITY Forte spotřebitelé?

Cetebe vitaminy se velmi dobře a jednoduše dávkují, jdou mi lehce spolknout. Vitamíny jsem dávala i svým rodičům kteří mají již kolem 70 let a také se jim polykaly velmi dobře domnívám se proto že jsou vhodné i pro starší generaci která mívá někdy s polykáním tablet problém. Vitamíny i jsem užívala pravidelně každý den začala jsem je užívat po nemoci kdy jsem měla silnou rýmu a bolely mě dutiny během užívání se mi nemoc vrátila a řekla bych že trvala o dva tři dny méně a rýma byla míň úporná než v předchozím případě. Předpokládám že jde o vliv vitamínu ovšem dokázat to samozřejmě nemohu." Markéta 

 Skvělé tabletky, které se snadno užívají pouze 1x denně. Postupné uvolňování látek během dne je super. Po užívání přípravku se cítím lépe. Byla jsem nachlazená, ale to zmizelo a opět jsem zcela zdravá. Určitě budu užívat dál, abych se udržela zdravá i nadále. bez tabletek by mě ihned trápila rýma." Marie 

 Vitamíny Cetebe® Immunity FORTE mají snadné dávkování. Stačí jedna tableta denně. Jejich velikost je přiměřená a velice snadno se polykají. Užívám pravidelně každý den ráno a za dobu co vitamíny beru jsem zatím nebyla nemocná. Což mě opravdu těší, protože doma děti marodí a obvykle se od nich také hned nakazím." Kristýna

 

Recenze vznikly ve spolupráci s Ženy s.r.o. Spotřebitelé měli možnost produkty Cetebe® vyzkoušet a bezúplatně poskytli své hodnocení, včetně souhlasu s veřejnou publikací svých zkušeností na webu cetebe.cz. Testování proběhlo v období leden až březen 2022.

https://testovani.zenysro.cz/test/cetebe-vitamin-c-500-mg

https://testovani.zenysro.cz/test/cetebe-immunity-forte

 

Získejte Cetebe® zdarma!

Chcete vyzkoušet doplňky stravy Cetebe zcela zdarma? Sledujte nás na sociálních sítích (Facebook a Instagram), kde každý měsíc soutěžíme o doplňky stravy Cetebe. 

 

Vitamin C přispívá k normální funkci imunitního systému, k normální tvorbě kolagenu pro normální funkci krevních cév, chrupavek, kostí, kůže a dásní, k normálnímu energetickému metabolismu, k normální činnosti nervové soustavy, k normální psychické činnosti, k ochraně buněk před oxidativním stresem, ke snížení míry únavy a vyčerpání, k udržení normální funkce imunitního systému během intenzivního fyzického výkonu a po něm. Zinek přispívá k normální funkci imunitního systému, k ochraně buněk před oxidativním stresem, k udržení normálního stavu kostí, vlasů, nehtů, pokožky a zraku, k udržení normální hladiny testosteronu v krvi. 

 

Autor: Mgr. Denisa Salvová

Zdroje:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/322374#what-to-eat

www.klubzdravi.cz

https://www.nzip.cz/clanek/309-narodni-antibioticky-program

Joint FAO/WHO Working Group on Evaluation of Probiotics (2002) Guidelines for Eavaluation of Probiotics in Food (London Ontario, Canada). Food and Agriculture Organization of the UN/World Health Organization.

Gibson GR et al.: Dietary modulation of the human colonic microbiota: updating the concept of prebiotics. Nutr Res Rev, 2004, 17 (2): 259-275.