Jak působí zinek a k čemu je vhodný?
- 12.12.2021
Zinek se účastní více než 300 enzymatických procesů. V tomto ohledu je zinek důležitý pro metabolické procesy a pro tvorbu nových buněk a tkání. Zinek se také podílí na ochraně buněk před oxidativním stresem a je nezbytný pro dobrou funkci imunitního systém.
Zinek se obecně nachází v živočišných produktech (maso a tvrdé sýry). Za dobrý zdroj zinku se dále považují pouze luštěniny a celozrnné produkty. Doporučený denní příjem zinku je 10 mg pro muže a 7 mg pro ženy. U těhotných a kojících žen je zapotřebí vyšší příjem zinku. Denní příjem zinku by neměl překročit 25 mg, protože vysoké dávky mohou mít negativní vliv na absorpci mědi.
Zinek hraje důležitou roli v adaptivní imunitě a je nezbytný pro tvorbu T buněk, které mohou likvidovat infekcí napadené buňky. Zinek se dále podílí na tvorbě tzv. „natural killer cells“ . Tyto buňky se podílejí na ochraně buněk proti bakteriím, virům, parazitům nebo mutovaných buněk.
Zinek se podílí na normální funkci imunitního systému.
- Zinek podporuje zejména systém vrozené imunity.
- Zinek je důležitý pro rychle se dělící buňky, včetně buněk imunitního systému.
- Zinek se využívá při reprodukci T lymfocytů.
- Zinek podporuje vývoj tzv. „natural killer cellls“, které mohou eliminovat infekcí napadené buňky nebo degenerované buňky.
Zinek přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem.
- Zinek je protektivní antioxidant.
- Zinek chrání buňky před oxidativním stresem.
Zinek přispívá k udržení normálního stavu kostí.
- Zinek pomáhá udržovat kostní denzitu a předcházet ztrátě kostní hmoty.
Zinek přispívá ke zdravé kůži, vlasům a nehtům.
- Zinek hraje roli při dělení buněk a podílí se na udržení normální pokožky.
- Zinek je důležitý pro regeneraci kůže.
Zinek přispívá k normálním kognitivním funkcím.
- Zinek se podílí na mentálních procesech, jako jsou koncentrace, učení, paměť a poznávání.
- Zinek přispívá k odolnosti vůči stresu.
Zinek přispívá k normálnímu vidění.
- Zinek může přispět k udržení normálního vidění.
Zdroj: Scientific Committee on Food Scientific Panel on Dietetic Products NaA. Report on Tolerable Upper Intake Levels for Vitamins and Minerals. European Food Safety Authority; 2006)